Kokonaisvaltaista hyvinvointia perinnehoidoista

Kaupallinen yhteistyö yrityksen Forum Sauna kanssa.

Mulla on selkeesti taas menossa sellainen itseni hellimiskausi. Viime postauksessa olin kampaajalla ja nyt hemmotellaan kroppaa, mieltä ja sielua. Näitä kausia tulee vähintään kerran vuodessa ja yleensä se ajoittuu, joko kevääseen tai syksyyn. Oon aina puhunut kaikille siitä, miten tärkeää ois ottaa pieniä hetkiä itselleen. Tänä vuonna tää on itselläni ainakin korostunut entisestään.

Pala rauhaa itselle. <3

Ymmärrän ettei kaikille niiden hetkien ottaminen ole niin helppoa, mutta haluan korostaa ettei niiden pienten itselle omistettujen hetkien aina tarvitse olla kauhean erikoisia tai liittyä siihen, että silloin käy hemmotteluhoidoissa. Ne hetket voi olla ihan vaikka kupillinen kahvia luonnon helmassa tai vaikka kirjan lukemista yhden luvun verran omassa rauhassa tai värityskirjan yhden sivun väritykselle varattua aikaa. Mitä vaan, mikä auttaa rentoutumaan tämän hektisen arjen keskellä. <3

Tällä kertaa haluan kertoa teille itselleni tärkeästä paikasta, sellaisesta johon kaikki halukkaat voivat poiketa rentoutumaan. Kyseessä on ihanista ihanin Forum Sauna Turussa.

Oma ensikosketukseni Forum Saunaan

Itselleni ensimmäinen kosketus, jonka siis muistan, Forum Saunaan oli silloin, kun olin kahdeksan vuotias. Muistan, että leikin Forum Saunan pukuhuoneessa ja muissa tiloissa samaan aikaan, kun äitini oli wanhan ajan verikuppauksessa. Kävin välillä kurkkimassa ja katsomassa, mitä SaunaMamma Mervi Hongisto äidilleni saunan puolella oikein teki. En järkyttynyt verta valuvasta äidistäni, ei, en laisinkaan vaan päinvastoin. Tuo näky piirtyi verkkokalvoilleni ja siitä päivästä lähtien olen itsekin halunnut SaunaMammalle kuppattavaksi. Ja kyllähän mä olen kupattavana käynytkin. Ensimmäistä kertaa vain piti odottaa noin 22 vuotta. Nimittäin täyttäessäni 30 sain lahjaksi lahjakortin kuppaukseen. Ja oi, että sepäs olikin hienoa se! Tässä postauksessa en kuitenkaan nyt keskity kuppaukseen, siitä tulen kertomaan teille kyllä vielä tulevaisuudessa. Se on meinaan aivan mahtava kokemus!

Tässä pukuhuoneessa muistan viettäneeni aikaa jo lapsuudessani.

Tässä postauksessa kerron teille eräästä toisesta perinnehoidosta, jossa kävin noin kuukausi sitten. Nimittäin turvehaudehoidosta. Samalla haluan ehdottomasti tutustuttaa teitä vähän tähän jo legendaariseenkin Turussa sijaitsevaan Forum Saunaan ja sitä pyörittävään huippuammattilaiseen eli SaunaMamma Mervi Hongistoon. Tämä on itselleni tärkeää, sillä Mervi on tehnyt omasta arjestani omalta osaltaan aika paljon helpompaa ihan jo omalla aidolla läsnäolollaan. <3

Mikä ihmeen Forum Sauna?

Forum Sauna on yleinen sauna Turussa. Forum Sauna on perustettu 1926 eli historiaa ja mielenkiintoisia tarinoita on muistojen arkistoon kertääntynyt hurjasti, Näitä tarinoita pääsee halutessaan kuulemaan vieraillessaan saunalla. Alunperin sauna sijaitsi Yliopistonkadulla, tällöin saunalla oli isot saunaosastot niin miehille kuin naisillekin. Naisten osastolla oli myös erillinen kampaamo, jossa sai saunomisen lisäksi laitatuttaa kutrinsakin kuntoon. Varsinainen saunatoiminta alkoi vuonna 1927, silloin Forum Saunalla oli useampia kylvettäjiä.

Forum Saunan uniikin tunnelman voi aistia jo pihalle astuessa.

Nykyisen SaunaMamman Mervi Hongiston suvulla sauna on ollut vuodesta 1965 lähtien. Forum Sauna päätyi tälle suvulle, kun Mervin isä Kalevi Salminen päätti ostaa yrityksen itselleen yhdessä tätinsä Helmi Saaren sekä tädin miehen Eino Saaren kanssa. Neljänneksi omistajaksi mukaan liittyi Vieno Liite.

Vuonna 1981 Forum Sauna lopetti toimintansa Yliopistonkadulla. Tällöin uudet tilat löytyivät Kurjenmäessä sijainneesta Kurjenmäen kylpylaitoksen tiloista. Alkoi uusien tilojen remontointi, sillä saunarakennus oli rakennettu jo vuonna 1941, joten päivitystä tiloihin tarvittiin, jotta toiminta uusissa tiloissa voisi käynnistyä. Uusiin tiloihin päästiin muuttamaan vielä samana vuonna eli 1981. Forum Sauna sijaitsee edelleenkin näissä tiloissa osoitteessa Kurjenmäenkatu 17.

Yleiset saunavuorotkin muuten ovat edelleen toiminnassa aina perjantaisin klo 15-18. Omat saunat on niin naisille kuin miehillekin.

Eino ja Helmi Saaren lopettaessa saunan pitämisen oli aika suorittaa sukupolven vaihdos. Tuolloin sauna siirtyi suvussa seuraavalle sukupolvelle ja onkin siitä asti ollut Mervi Hongiston omistuksessa. Forum Sauna jatkaa edelleen toimintaansa yleisenä saunana. Yleisen saunan lisäksi toimintaa on kehitetty ja laajennettu vastaamaan nykyajan vaatimuksiin. Forum Sauna toimii siis nykyään myös hoitosaunana. Forum Sauna kunnioittaa edelleen ja tulee varmasti aina kunnioittamaan Wanhan ajan yleisen saunan perinteitä, ulkoasua ja henkeä.

Ja omasta kokemuksestani voin rehellisesti sanoa, että se tunnelma ja henki on jotain aika ainutlaatuista. Forum Saunalla piipahtaessa tunnen aina oloni enemmän kuin tervetulleeksi. Voin siis asiakkaan tai oikeastaan vakioasiakkaan näkökulmasta sanoa, että sauna ei olisi parempiin käsiin voinut siirtyä. <3

Kokonaisvaltaista hyvinvointia luonnollisin keinoin

Nyt te tiedätte jo mun ensikosketuksen Forum Saunaan ja tiedätte myös jo vähän paikan historiasta. Hypätäänpäs sitten siihen perinnehoitoon, johon pääsin tutustumaan Forum Saunalla. Kuppaushan on mulle jo tuttua kauraa, niinpä tällä kertaa tutustuin Turvehaudehoitoon.

Mervi on tehnyt itse turvehoitoja jo 23 vuotta, joten kokemusta ja tietoa löytyy ja kysymyksiini sain taas kattavia vastauksia. Sen lisäksi, että Mervi tekee itse näitä suomalaisia perinnehoitoja, hän myös kouluttaa yhdessä Merja Pihlajamäen kanssa uusia ihmisiä tekemään näitä perinnehoitoja ja pitämään siltä osin kulttuuriperimäämme hengissä. Kouluttajana Mervi on toiminut jo vuodesta 2005 lähtien. Saunaterapia M+M:n koulutuksiin voit tutustua täällä.

SaunaMamma Mervi Hongisto loihtii saunalle aivan ihanan tunnelman.


Saapuessani saunalle varattuna aikana hoito aloitettiin höpöttelyllä, jonka jälkeen minut ohjattiin saunaan. Tiesittekö muuten, että Forum Saunan saunat eivät suinkaan ole puu- tai sähkölämmitteisiä vaan ne lämmitetään öljyllä. Vietin saunan lämmössä löylyistä nauttien aikaa noin puolisen tuntia, minulla oli käytössäni myös aivan ihana tammivihta. Välillä kävin hörppimässä juomaa pukuhuoneen puolella. Perinnehoidoissa Forum Saunalla SaunaMamma huolehtii myös asiakkaiden nesteytyksestä, tarjolla on joka kerta jotain ihanan maukasta juotavaa. Tällä kertaa juomassani oli ainakin inkivääriä.

Kropan lämmettyä löylyissä oli aika kipaista suihkuun ja sen jälkeen siirtyä hoitopöydälle. Pöytä oli päällystetty viltein ja elmukelmua muistuttavalla kelmulla, jonka päälle kipusin ensin mahalleni makaamaan. Tässä kohtaa SaunaMamma oli sekoittanut turpeen, jota hän lähti päälleni levittelemään. Kauttaaltaan selkäpuolelle turvetta levitettyään käännyin varovasti makaamaan selälleni ja sama toimenpide suoritettiin etupuolelle.

Tässä kohtaa hiuksiin ei vielä turvetta laitettu, sillä turvetta ei olisi mukavaa pestä pois, mikäli se tarraisi hiuksiin kiinni. Mutta älkää huoliko, hiukset ja päänahkakin kyllä saivat osansa, kuten tulette vielä kuulemaan. Tässä kohtaa minut peiteltiin, viltti ja muovikelmut käärittiin ympärilleni, käärittiin tai oikeastaan minut kapaloitiin kuin pieni vauva kapaloitaisiin. Tähän kapaloon jäin makailemaan kuulkaa noin 45 minuutiksi. Suurimmat valot sammutettiin ja pääsin nauttimaan ihanan tunnelmallisesta valaistuksesta. Tässä kohtaa vähän harmitti, että olin ehtinyt ottaa jo pienet päiväunet ennen perinnehoitoon tulemista, sillä nyt jos koskaan olisi ollut oivallinen hetki nukahtaa. Kyllä mä silti siinä kapalossani vähän torkahtelin.

Tässä kapalossa köllin 45 minuuttia.

Aika meni todella nopeasti ja mietin, että se olisi jokaiselle meistä, joille kännykkä tai muu laite on kasvanut käteen, niin aivan täydellinen hoito. Siinä kapalossa, kun ei juurikaan luuria voi kädessä pitää. Ihanaa oli ottaa hetki aikaa vain omille ajatuksille ja viettää aikaa kaukana kaikista ruuduista ja näytöistä. Muistan listanneeni mielessäni myös ihmisiä, joiden haluaisin jo pelkästään tämän seikan vuoksi käyvän tässä perinnehoidossa. Listaa tein tietysti vain ja ainoastaan kaikella rakkaudella.

Fiilis oli kuin Pekka ja Pätkä -elokuvasta

45 minuutin kuluttua Mervi tuli herättelemään minua omasta horroksestani. Vapauduttuani kapalostani oli aika laittaa turvetta kasvoille, hiuksiin sekä päänahkaan. Tämän jälkeen vilkaisin peiliin ja sille näylle oli pakko nauraa. Ensimmäiseksi mieleeni pamahti lapsuudestani tuttu elokuva, näytin siltä kuin olisin ollut Pekka ja Pätkä neekereinä elokuvassa vaikak elokuvassa ei kyllä ollut turpeella mitään osaa, mutta mikäli olette elokuvan nähneet, niin tiedätte kyllä mitä tarkoitan. Mahtavaa! Ja kyllä, mietin ainakin viisi kertaa voisinko mainita tämän leffan täällä blogissani, mutta tulin siihen tulokseen, että se on osa omaa lapsuuttani, joten todellakin voin. (:

Turvehauteessa hoidetaan koko kroppaa.

Palataanpas hoidon etenemiseen, oltiin jo loppusuoralla. Tässä välissä otettiin valokuvia, joita Mervi muuten ottaa sitten ihan mielellään kaikkien Forum Saunalla tehtävien hoitojen yhteydessä eli älkää vaan epäilkö pyytää sitä! Turvetta hierottiin vielä päänahkaan ja hiuksiin ja annettiin tovin vaikuttaa. Sitten mentiin suihkuun ja helliittiin hiuksia turveshampoolla ja koivu-turvehoitoaineella. AI, ETTÄ! Valmista, nyt oli aika siirtyä pukuhuoneen puolelle nauttimaan olosta ja kupillisesta kuumaa teetä.

Mistä turve tulee ja miten se vaikuttaa?

Suoturpeen hoitokäyttö on lisääntynyt viime vuosina. Turvehoidot on kansanperinteistä hoitoa, jota kansanparantajat ovat Suomessa käyttäneet jo satoja vuosia.

Forum Saunalla käytettävä hoitoturve kaivetaan Lohjan kalliosuosta noin 1-4 metrin syvyydestä. Hoidoissa käytettävä turve on 500-1000 vuotta vanhaa ja Turkuun se toimitetaan 60-120 kg:n tynnyreissä. Saunalla on myynnissä myös asiakaspakkauksia, jotka sisältävät turvetta yhden kilon verran.

Itse odotin jostain syystä sitä, että turve haisisi ja olisi jotenkin inhottavaa. Olin väärässä. Turvetta levitettiin omalle iholleni noin yhden kilon verran, Mervi sekoitti siihen hunajaa sekä ainakin rosmariinia eteerisenä öljynä. Turpeen hajusta ei siis ollut tietoakaan. Turve myös tuntui iholla uskomattoman hyvältä. Suomalainen hoitoturve onkin kertakäyttöistä, hajutonta ja täysin puhdasta. Kaikki suolat, eteeriset öljyt, hunajat ja muut lisätään turpeeseen aina vasta asiakas/ryhmäkohtaisesti.

Hoitoturvetta käytetäänkin mm. ihottumien, atooppisen ihon, psoriasiksen, allergisten reaktioiden, ihon ohentumien ja haavaumien hoitoon. Turvehoitoja voidaan käyttää myös reumaattisien kipujen ja särkyjen lieventämiseen, verenkierrollisiin vaivoihin, diabetekseen, selluliittihoitoihin ja vaihdevuosien sekä muiden naisten hormonaalisien vaivojen hoitoon. Iho tuntuikin uskomattoman pehmeältä ja hyvältä hoidon jälkeen. Tähän voisi melkein jäädä jopa koukkuun! Koukkuun toki voisi jäädä moneen muuhunkin Forum Saunalla tehtävään hoitoon. Harvoin, siis koskaan en ole sieltä poistunut ilman hyvää ja aivan loistavaa oloa. Niin tein nytkin. Olo oli mitä ihanin. <3

<3

Forum saunan turvehoitoja ovat kokovartalohaudehoidot, joihin liitetään siis aina ensin saunan rentouttava ja ihohuokosia avaava vaikutus. Haudehoitoon varataan aikaa kaksi tuntia ja hauteessa ollaan noin 45 minuuttia. Toinen loistava hoitomuoto on turvesauna. Turvesaunassa voi viettää aikaa ystävien, puolison tai vaikka koko perheen kesken.

Turve puhdistaa, aktivoi, rentouttaa, virkistää ja poistaa stressiä sekä kiihdyttää aineenvaihduntaa ja pintaverenkiertoa. Tämän huomasin itsekin, aineenvaihdunta todellakin kiihtyi ja vilukissan paleleminen myöskin väheni. Kannattaakin muuten juoda vettä reilusti jo ennen turvehoitoon menemistä ja varsinkin sen jälkeen.

“Suomen sydämellisin SaunaMamma”

Miksi halusin kertoa teille tästä paikasta? Siksi, että itselleni on omassa hyvinvoinnissa tullut tärkeäksi hoitaa itseäni luontaisin keinoin. Forum Sauna on sellainen paikka, jossa näitä luontaisin keinoin toteutettuja hemmotteluhoitoja tehdään. Mervillä on aivan loistava saunatietous sekä perinnehoitotietous. Olen kääntynyt itse Mervin puoleen monissa asioissa, esimerkiksi silloin, kun alasilmäluomeni alkoivat pahasti oireilemaan ja lääkäri määräsi kortisonia. Tilannehan vain paheni kortisonilla, viimeisillä keinoillani otin yhteyttä SaunaMammaan ja sieltä löytyi nopea apu tähän ongelmaan. Myös eräs flunssani oli todella sitkeä, taustalla oli myös huonolle sisäilmalle altistumista yms. Mikään ei auttanut, mutta Forum Saunalta sain rohdot, jotka auttoivat ja tauti saatiin taltutettua.

Korostan vielä, ettei Forum Saunalta lääkäriä löydy, mutta apua moneen ilman lääkkeitä taltutettaviin juttuihin kyllä. Mervi tietää ja osaa neuvoa monissa jutuissa ja mikä hienointa, jos hän ei tiedä, niin hän ottaa selvää ja jakaa tietonsa sitä kaipaaville. AIVAN MAHTAVA MAMMA, muuta ei voi sanoa. Parasta on myös se, että saunalta löytyy tuotteita vaikka kuinka ja paljon ja Mervi jakaa niistä mielellään tietoa ja suosittelee tuotteita, mutta hän ei tuputa. Ostopäätöksen tekee asiakas aina itse. (: On muuten ollut ihan huikeaa ammentaa tietoa Merviltä ja päästä itsekin jakamaan sitä ihmisille. Hienoa on ollut myös huomata kuinka monet ovat saaneet apua tai hyvää oloa heille suosittelemistani tuotteista.

Itse allekirjoitan täysin tämän Madventuresin valinnan. Mervi olisi täydellinen saunalähtettiläs.

Voisin kirjoittaa Forum Saunasta vaikka kuinka ja paljon ja kertoa erilaisia kokemuksiani tästä paikasta. Kaikki kokemuksistani on vain ja ainoastaan positiivisia. Totean silti tässä kohtaa vain sen, että ei se mikään ihme ole, että Forum Saunalla käy asiakkaita Saksasta, Australiasta ja Japanista saakka. Monet suomalaisetkin varaavat Turusta hotellihuoneen tullakseen perinnehoitoihin Forum Saunalle. Jotain taikaa tässä paikassa siis täytyy olla.

Forum Sauna ja SaunaMamma on vaan sellaisia juttuja, jotka jokaisen tulisi kokea itse. Tätä mieltä ovat varmasti myös perinnehoidoissa käyneet Madventuresin Riku Rantala ja Tunna Milonoffkin. Eivät nämä miehet meinaan ihan turhaan SaunaMamman luona olisi vierailleet… Forum Saunan maine oli siis kiirinyt jo heidänkin korviinsa.

Itse en ole vielä kohdannut yhtään Forum Saunalla vieraillutta ihmistä, joka ei allekirjoittaisi tätä seuraavaa lausetta: Forum Saunalla saa hoitoa niin kroppa, mieli kuin sielukin. Tästä voin niin minä kuin moni muukin antaa sanansa. Täyden palvelun ja aidon läsnäolon talo. <3

Korvat hörölle, sillä nyt kannattaa vierailla Forum Saunalla vielä ennen joulua!

Forum Saunan hyllyt notkuvat tuotteita. Lisäksi siellä on tarjolla lähes 40 erilaista hemmotteluhoitoa. Tämä kannattaa pitää mielessä näin joulun alla, sillä vielä ehtii käydä tutustumassa Forum Saunan tarjontaan. Käy tutustumassa Forum Saunan kotisivuihin ja tarjolla oleviin eri hemmotteluhoitoihin ja saunamuotoihin.

Lähestyvän joulun ja tämän kaupallisen yhteistyön kunniaksi SaunaMamma antaa sinulle mistä tahansa tuotteesta tai hemmotteluhoidosta jouluun asti -10 prosentin alennuksen. Alennuksen saat, kun mainitset koodin: MINTTUVERNETIN JOULU. Tarjouksen voit hyödyntää vaikka lahjakorttiin tai tuotelahjaan tai vaikka joulusaunaan, joka on muuten Forum Saunalla jouluaattona 24.12.2020 klo 10-14.

Koodilla MINTTUVERNETIN JOULU saat -10 % alennuksen Forum Saunalta.

Forum Saunan löydät siis osoitteesta Kurjenmäenkatu 17, 20720 Turku.
Sauna on avoinna perjantaisin klo 15-18.
Muulloin hoidot tehdään ajanvarauksella. Saunapuoti on myös avoinna sopimuksen mukaan. Yhteyden SaunaMamma Mervi Hongistoon saat parhaiten soittamalla tai laittamalla viestiä numeroon: 050 588 5013.

Käy tykkäämässä Forum Saunan Facebook-sivusta ja ota seurantaan myös instagram-tili, niin pysyt ajantasalla ajankohtaisista asioista ja tapahtumista.

Ihania hemmotteluhetkiä kaikille! Puss!

Ainiin, yksi tärkeä juttu mun on vielä ihan pakko Forum Saunasta mainita. Sen lisäksi, että siellä sinua on vastassa SaunaMamma, niin saunalla voit törmätä myös Pappaan, joka auttaa SaunaMammaa saunasta huolehtimisesta ja pitää huolen myös Mammasta.

Ja.. Jos hyvä onni käy, niin saatat nähdä vilauksen myös saunaa rakastavasta Wiiru-kissasta, jota Ruhtinattareksikin kutsutaan. Tämä karvainen ystävä se ihana onkin ja rakastaa rapsutuksia, mutta vain silloin, kun hänelle itselleen se sopii. 😀 Voi miau ja kurrrnauskis sentään.

Ruhtinatar vastaanottamassa saunojia. <3

Yksi kommentti artikkeliin “Kokonaisvaltaista hyvinvointia perinnehoidoista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *